Triglavski narodni park

Spoznajte naravne lepote Triglavskega narodnega parka

Triglavski narodni park je svet zase – gorsko področje divje, a prelepe narave, ki očara vsakogar, ki stopi na njeno področje. Obiskovalcem nudi prijetno doživetje, saj nudi obilo možnosti za rekreacijo in izvajanje različnih športnih aktivnosti. Je prostor, ki omogoča združevanje prijetnega s koristnim, spoznavanje narave ter zbliževanje medosebnih odnosov.

Triglavski narodni park je eden izmed največjih narodnih parkov v Evropi. V vsej njegovi gorski lepoti še posebej izstopa prav Triglav, ki hkrati predstavlja tudi najvišji vrh v Sloveniji. Poleg slikovitih gora pa v parku najdemo tudi deroče reke, mogočne slapove, gozdove ter prelepe travnike, ki nas kar vabijo, da jih pobližje spoznamo.


Priložnosti za zdravo in aktivno preživljanje prostega časa v naravi

V današnji dobi hitrega življenjskega stila, nenehnih službenih obveznosti ter neprestanega stresa, je obisk narave dobrodošla sprostitev za vso družino. Ugodna prenočišča ter mnogo prijetnih gostiln za spoznavanje lokalne kulinarike, muzeji ter naravne znamenitosti so le nekateri izmed razlogov, da za naslednje počitnice z družino raje obiščete Triglavski narodni park.


triglavski narodni park
 

Poleg tega, da je park izjemno dostopen z vseh strani Slovenije, se slednji razprostira na kar 83.807 hektarjih. V njem je mogoče videti pretežno visokogorski kras z značilnim alpskim rastlinstvom – kot nalašč za učenje in spoznavanje podnebja in rastlinstva za otroke. Triglavski narodni park tako nudi nešteto možnosti za učenje in nabiranje novega znanja, tako za mlade, kot tudi starejše. Narodni park predstavlja domovanje različnim živalskim in rastlinskim vrstam, ki jih ni mogoče videti na kakšnem drugem področju. S tega področja izvira tudi nemalo zgodovinskih osebnosti, zato je to odlična priložnost za aktivno preživljanje prostega časa z vašimi otroci, ki bodo spoznavali slovensko zgodovino, družbo, kulinariko ter navade.

Ne nazadnje je preživljanje časa v naravi, stran od množic in onesnaženega zraka ter okolja, zelo zdravo za človeški organizem. Dandanes žal vse preveč časa namenimo tehnologiji, socialnim omrežjem ter spletu nasploh. Namesto, da bi živeli v trenutku, svoj čas namenjamo načrtovanju prihodnosti ter ogledovanju preteklih dogodkov na spletu. Službene in šolske obveznosti nas utesnjujejo ter povzročajo slabo počutje.

Triglavski narodni park vam nudi ogromno možnosti za zdravo in aktivno preživljanje časa v družbi popolne tišine ter naravne miline. Rezervirajte svoje počitnice ter naslednjič raje obiščite narodni park. Tako se boste vsaj za nekaj dni podali v naravo, stran od elektronike in hitrega življenjskega načina. Triglavski narodni park je odlična priložnost za obisk družine z otroci, parov ali pa posameznikov, ki najraje potujejo kar sami. Za vsakogar se bo našla zanimiva aktivnost, ki ga bo sprostila ter napolnila njegove baterije.


Lepote, ki si jih preprosto moramo ogledati

Ker je naravnih znamenitosti in raznovrstnih pokrajin v parku na pretek, bo tam prav vsakdo našel nekaj zase. Na svoj račun bodo prišli ljubitelji pohodništva, gorskega teka, kolesarjenja, raftanja in plezanja, pa tudi posamezniki, ki niso v odlični telesni kondiciji. Seveda lokacije, navedene v nadaljevanju, niso edine, ki jih je moč obiskati na tem področju, so pa ene izmed najbolj priljubljenih.

• Triglav in okolica

Triglavski narodni park je svoje ime dobil po Triglavu, ki hkrati predstavlja najvišji slovenski gorski vrh. Tam stoji značilni Aljažev stolp, ki ga je dal tja postaviti župnik Jakob Aljaž, leta 1895. Zagotovo ga morajo obiskati prav vsi, ki radi hodijo v gore. Okrog Triglava seveda leži še nemalo ostalih znamenitosti in zakladov, ki si jih lahko ogledate. Med njimi se nahajajo Triglavska severna stena, dolina Vrata s spomenikom na padle partizane, ki so se borili med 2. svetovno vojno ter slapom Peričnik, ki nudi odličen pogled, pa tudi prijetno osvežitev v vročih poletnih dneh, dolini Kot in Krma ter Triglavski ledenik in Triglavsko brezno. Dolina Triglavskih jezer je posejana s sedmimi jezeri, kjer si lahko ogledamo tudi različne fosile.

• Področje proti Bohinju

Bohinjsko jezero je ena izmed najbolj priljubljenih znamenitosti, ki jih poleg Triglava nudi Triglavski narodni par. Predstavlja največje stalno jezero na področju Slovenije. Na področju v bližini jezera je razvito predvsem pohodništvo po različnih pešpoteh, plezanje po ledeniških balvanih in padalstvo. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji kolesarstva, najbolj pogumni pa skočijo tudi v mrzlo vodo. Poleg drugih izvirov, jezero polni tudi izvir Savica, ki je znamenit že od časa slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Triglavski narodni park na tem področju nudi tudi Črno jezero, cerkev Janeza Krstnika, Pršivec z najglobljim breznom, Planino pri Jezeru ter mnoge druge.

• Dolina Soče

Triglavski narodni park vključuje tudi dolino Soče, ki v različnih letnih časih nudi zatočišče mnogim posameznikom, željnim dogodivščin. Povirni del soške doline predstavlja Trenta, dolina prijaznih ljudi in slikovite narave, ki je posejana z nastanišči za obiskovalce. Alpski botanični vrt Juliana se nahaja ob vznožju Kukle. Triglavski narodni park tako vključuje tudi najstarejši botanični vrt v Sloveniji, ki leži na 800 metrih nadmorske višine. Tam se nahaja kar več kot 600 rastlinskih vrst.

© 2024