Trenta

Trenta, dolina in njeni ljudje. Že neštetokrat opisana v knjigah, planinskih in turističnih vodnikih in drugih publikacijah. Trenta se v literaturi pojavlja kot vas, ki se razprostira v dolini reke Soče. Vse od njenega izvira do domačije, ki ima hišno številko Trenta 1, v Tesneh, območju, kjer se mlada Soča zajeda v tesno in ozko dolino.

Trenta ima danes povsem drugačno podobo kot nekoč. Narava je sicer še vedno privlačna in naravne znamenitosti ostajajo enake. So brezčasne in lepe… Trenta je drugačna zaradi ljudi. Krajina brez ljudi, je brez duše. Ljudje so tisti, ki oblikujejo in negujejo podobo vasi. Trenta je bila še 20, 30 let nazaj gosteje naseljena. Sicer je v današnjih časih mnogo lastnikov počitniških hiš, ki so zagotovo dobrodošli in skupaj z vaščani sooblikujejo vas. Vendar kot radi rečemo, Trenta je zelo lepa… takrat, ko je lepo… Ob zgodnji in topli pomladi, prijetnem poletnem hladu, na vršacih, visoko nad dolino, ob mladi reki Soči.
Tako so tudi tu hladna jesenska jutra, ledeno mrzle zimske noči, deževni, pusti in sivi dnevi…

V enem od mnogih Kugyjevih izjemnih zapisov o Trenti in njenih gorah lahko preberemo…
" na Logu v Trenti, pri Baumbachovi koči, v središču doline… Moj Bog, kaj vse si od tu lahko videl… Kakšen čar vrhov…"
Včasih si zaželimo, da bi nam slika tistega dne zavedno ostala pred očmi, v spominu.


Trenta
 

Če vas pot pripelje v Trento, vas bo zagotovo zaznamovala. Marsikoga za celo življenje, Da se še leta in leta v vrača dolino. Kot popotnik, naključni obiskovalec ali njen prijatelj. Mnogi gostje, ne le iz Slovenija, prihajajo v Trento, ker je preprosto - lepa.

Živeti pravljice v teh časih? V poplavi medijske propagande teh ali onih atraktivnih turističnih destinacij, vrhunskih marketinških produktih, ostaja preprosto: TRENTA.

Prijazna ljudem v vseh štirih letnih časih, kar je tudi naš slogan že mnogo let .V Trenti lahko najdete to, kar današnji človek pogreša. Za trenutek spet najdete samega sebe. Ko se sprehajate po slikoviti soški poti, ko se vzpenjate po strmih brezpotjih, ko opazujte v objektivu gorske živali, ko poležavate na planinskem pašniku, ko se prepustite užitkom lokalne kulinarike ali prespite prijetno avgustovsko noč pod zvezdami.

Brez razlik ostaja Trenta prijazna vsem. Starejšim in mlajšim generacijam, pohodnikom, kolesarjem, motoristom.. vsak lahko v njej najde nekaj zase.
Morda se nekaterim obiskovalcem zdi premalo "mondena". Zagotovo. Mondenosti ni v Trenti, za to se ljudje odločijo in obiščejo druge kotičke sveta.
V Trenti lahko srečate skromnega domačina, ki še ročno kosi strmo senožet, spoznate prijazno gospodinjo, ki vam postreže s čompami in skuto, ob poti vam nekdo po "trentarško" odgovori, kje je izhodišče za pot na Triglav… Trenta diši po mladem bukovem listju spomladi, po senu poleti in hladnih jesenskih rosah… Tu lahko opazujete mlade gamse na paši ali prisluhnete petju ruševca. Je lahko še kaj lepše ?

Naključni popotnik je danes opremljen z mnogimi informacijami. Vsak kotiček lahko najdemo na internetu in seveda tudi njegov opis in razlago.
Čeprav je pristen pogovor s turističnim informatorjem vreden mnogo več. Turistični ponudniki in teh v dolini Trente ni malo, se z veseljem pogovorijo za vami.
Še mnogo več zanimivih in aktualnih informacij dobite v Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka, v Domu Trenta. Tam vam prijazni informatorji odgovorijo na vaša vprašanja. Hkrati lahko obiščete INFO središče in si ogledate stalne razstavne prostore, občasne zbirke in muzejske prostore.. In če se boste vseeno odločili in nas prvič, ali ponovno obiskali.

Kaj vse vam ponujamo v Trenti, turistični ponudniki in lokalno Turistično društvo Soča - Trenta?
Obiščite nas….

© 2024